Japon mutfağının sayısız lezzetiyle tanışmaya başlamak için, herhangi bir metro ya da tren istasyonu civarında bir gezintiye çıkın. Buralarda yer alan mekanlar, yerli tatları çok makul fiyatlarla ayağınıza getirir. Bazı restoranlar Japonca bilmeyen müşterileri için, ön camlarına mönülerinde bulunan yemek çeşitlerinin plastikten bir örneğini koyar ya da bu çeşitlerin renkli resimlerinin bulunduğu menüler sunar.
Makul fiyatlarda yemek yiyebilmenin bir diğer yolu ise büyük alışveriş merkezlerine gitmektir. Genellikle bu merkezlerin en üst ya da en alk katları, sadece restoranlara ayrılır. Bazı restoranlarda, müşterilerin yemek almadan önce kasadan ya da satış makinelerinden fiş almaları gerekir. Bu arada, bahşiş vermek Japonya’da uygulanan bir adet değildir.
Japon Mutfağı
Bir zamanlar Batı’da ‘sukiyaki’ ya da daha egzotik bir lezzet olan ‘sushi’ ile bilinen Japon mutfağı, son yıllarda dünyada çoö daha fazla tanınmaya ve sevilmeye başlamıştır. Pek çok ziyaretçi Japonya’ya çiğ balık ya da kızarmış karides lezzetlerini daha önceden tatmış olarak gelmektedir. Ancak Japonya’ya ilk kez gelen ziyaretçilerin çok azı geleneksel yöntemlerle hazırlanan lezzetlerin eşsizliğine ve çeşitliliğine hazırdır. Japonya’da yemek yemek, çok zevk alacağınız ve hayatınız boyunca hatırlayacağınız bir deneyim olacaktır.
Japonya’daki lezzetlerden bir kaçını şöyle sıralayabiliriz:
Sukiyaki, ince kesilmiş etin çeşitli sebzeler, tofu ve pirinç şehriyesi ile bir arada pişirilmesiyle hemen servis masasının üzerinde hazırlanır.
Tempura, büyük karides, mevsim balıkları ve sevzelerin yumurta, su ve unlu bir karışıma bulandıktan sonra kızgın yağda kızartılmasıyla yapılır.
Sushi, bir parça çiğ deniz ürününün bir topak sirkeli pilavın üzerine yerleştirilmesiyle yapılır. Başlıca malzemeleri ton balığı, mürekkep balığı ve karidestir. Salatalık, tuzlanmış turp, ve şekerli yumurta omleti ile de servis yapılabilir.
Sashimi, soya sosuyla yenilen dilimlenmiş çiğ balıktır.
Kaiseki Ryori, Japon mutfağının en zarif lezzetlerinden birisi olarak görülmektedir. Yemekler genelde, sebze ve balık ile yapılıp, çeşnilerin temelini deniz yosunu ve mantarlar oluşturur ve tatlılarının sadeliğiyle karakterize edilmektedir.
Yakitori, küçük parçalarda tavuk eti, karaciğer ve sebzelerin bambu şişine dizildikten sonra sıcak kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılır.
Tonkatsu, ekmek kırıntılarına bandırılarak derin yağda kızartılan domuz pirzolasıdır.
Shabu-Shabu, önce yemek çubuklarıyla tutup kaynar suya ve daha sonra da sosa batırılarak yenen yumuşak ve ince kesilmiş sığır etidir.
Soba ve Udon, Japon eriştesinin iki çeşididir. Soba, kara buğday unundan, Udon ise buğday unundan yapılır. Genellikle çorba içinde ya da sosa batırılmış olarak servisi yapılan soba ve udonun bunların dışında birbirinden leziz yüzlerce farklı sunum şekli mevcuttur.
Sake
Japon Sakesi, ya da pirinç şarabı, birçok Japon yemeğinin yanına yakışır. Pirinç ve su ile mayalanan sake, eski zamanalardan beri Japonların alkollü içeceği olmuştur. Sıcak içilebildiği için, ‘hisleri’ daha çabuk açığa vurur ve kış aylarında insanın içini ısıtır. Soğuk içildiğinde ise iyi bir sakenin tadı, iyi kalitede bir şarabınkine çok benzer. Ülkenin her bölgesinde, yerel sake imalathaneleri bulunur. Üretim yerine göre belirgin karakteristik lezzetlere sahip olan sakelerin, pirinç ve suyun kalitesi ile mayalama yöntemlerine göre farklılık gösterir.