Kaiseki Ryori (Kaiseki Yemeği)
Çay seromonisi (ya da sado), Sen no Rikyu tarafından bulunmuştur. Sen no Rikyu aynı zamanda geleneksel mutfak kültürlerinden olan kaiseki ryori‘yi geliştirmiştir. Kaiseki ryori sofrası, çorba, ve mevsim ürünlerini gösteren üç çeşit yemek içerir.
Amaç çay içmeyi (çay seromonisini) daha eğlenceli hale getirmektir. Kaiseki ryorinin resmi servis edilme şekli kusursuz görgü kurallarını takip eder. Bu tarz yemek yemenin günlük yeme şeklinden daha eğlenceli olması muhtemeldir.
Shojin Ryori (Shojin Yemeği)
Japonya`da Zen budizminin özünün Japon yemekleri üzerinde büyük bir etkisi vardır. Shojin ryori, budist keşişler ve rahiplerin temel yemek pişirme şeklidir ve et yeme üzerine dinsel sınırlamaları uygular. Bu yuzyıllarca eski yemek pişirme tarzı olan sebzeler, fasülyeler ve soyadan yapılmış tofu ve tempeh gibi ürünleri vurgular. Hala tapınaklar ve tapınaklarla ilişkili lokantalarda shojin ryorinin keyfine varılabilir.
Japon Yemek Kapları
Japon yemekleri genellikle birçok farklı büyüklükteki küçük yemek kaplarıyla servis yapılır. Renkli yemek kapları, yemek keyfine farklı bir boyut katar.
Tahta Çubuklarla Yemek
Akşam yemekleri genellikle tahta çubuk veya kaşık, çatal, bıçak kombinasyonuyla sunulur. Tahta çubukla yemek yeme kültürü sadece Japonya’ya özgü bir alışkanlık değil, diğer uzak doğu asya ülkelerinde de yaygındır. İlk bakışta bize imkansız gibi gözüken bu tahta çubuklarla yemek yemek alışkanlığı, Japon yemekleriyle mümkündür. Sulu yemeklerde Japonlar da kaşık kullanmaktalar, fakat en ilginci pilavı tahta çubukla yemek. İşin sırrı Japonlarda değil, Japon pirincindedir. Pilav bizdeki gibi tane tane değil, birbirine yapışkan bir hal alır. Dolayısıyla çubuklarla yemek de kolay olur.
Çeviri ve Uyarlama: Sinem Uygun & Selim Koç, Kaynak: Hello Japan, Japonya Ulusal Turizm Organizasyonu
japonlar herşeyin zorunu başardıkları gibi yemektede zor olanı seçmişler