Japonya’nın 2. Dünya Savaşı esnasında elinde tuttuğu savaş esirlerinin zorla çalıştırdığı sıkça dile getirilen bir husustur. Özellikle Asya’daki komşuları Çin ve Kore, 1930lardan itibaren Japon ordularının işgal ettiği yerlerdeki sivilleri kötü şartlar altında çalışmaya sevk ettikleri iddiası bugün bile canlılığını korumaktadır. Bilhassa Japon askerlerin cinsel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kadınları (comfort women) kullandığı gerekçesiyle Japon yetkililerin özür dilemelerine yönelik oluşturduğu baskı gündemden düşmemektedir.
Bu konuların bugünlerde tekrar canlanmasının sebebi hâlihazırda Başbakan olan Taro Aso’nun ailesine ait Aso Group şirketlerinden biri olan madencilik şirketinde de 300 savaş esirinin çalıştırıldığı iddiaları olmuştur. Muhalefetteki Japon Demokratik Parti’den Yukihisa Fujita’nın belgelerle ortaya koyduğu iddianın hükümetin yayınladığı bir dokümanla kabul edilmesi önemli bir gelişme olmuştur. İddiaların gerçekliğini ifşa eden resmi belgede 101’i İngiliz, 197’si Avusturyalı ve 2’si Hollandalı olmak üzere 300 savaş esirinin maden ocağında çalıştırıldığı ve 2 Avusturyalının bu esnada hayatını kaybettiği ifadesine yer verilmiştir.
Hükümet böylelikle ilk kez Başbakan Aso’nun aile şirketinde savaş esirlerinin çalıştırıldığını resmen kabul etmiş oldu. Savaş esirlerinin haklarına ve kötü muamele görmemelerine dair düzenlemeler getiren Cenevre Sözleşmelerine ihlal eden uygulamaların varlığının ortaya çıkması Başbakan Aso’nun itibarına zarar verdiği yorumları yapılmıştır. Henüz üç ay önce işbaşına gelen Aso’ya desteğin yüzde 20lere gerilediği görülmektedir.