Karakterin yüzü için model olarak rahmetli anneannesi Fatma Karalı’nın yüzü kullanıldı. Film Japonya’da I-Max teknolojili sinema salonlarında çocuklara gösteriliyor.
Doç. Dr Serkan Anılır, Japon Uzay Araştırmaları Dairesi JAXA’da çalışıyor. Onu, Ata Uzay Asansörü projesiyle tanıyoruz. Bu sadece bir teknoloji projesi değil, çocukların da hayal gücünü geliştirecek bir proje. Uzay asansörü önce kitap haline geldi, 400 binden fazla sattı.
Japonya’da animasyon film kültürünün çok güçlü olması yeni bir ilham kaynağı oldu. JAXA’da çalışan hemen herkes uzay filmlerini animasyondan izleyerek uzay ajansında çalışmaya karar vermişti. Miraikan Gelecek Teknolojileri Müzesi’nin başında 1984’te uzaya giden ilk Japon astronot Mori ile Serkan Anılır uzay asansörünü tanıtan bir animasyon filmi yapmaya karar verdiler.
Senaryoyu Serkan Anılır yazdı. Filme 70 yaşlarında Türk bilim kadını “Hediye Hanım” isimli bir karakter yerleştirdi. Karakterler görsel olarak yaratılırken, Doktor Hediye Hanım’a model olarak, çok sevdiği merhum anneannesi Fatma Karalı’nın yüzünün kullanılmasını istedi. Animasyon şirketi de bu isteği yerine getirdi.
Doçent Doktor Serkan Anılır, “ülkenin sahip olduğu en yüksek teknolojinin kullanılması ve devlet sırrı olarak kabul edilebilecek çalışmalar yapılması” nedeniyle yabancıların çalıştırılmasına bugüne dek izin verilmeyen JAXA’nın, yaklaşık 9 bin kişilik personeli arasına kabul edilen tek yabancı olma özelliğini taşıyor.
Japon bilim çevreleri tarafından çalışmaları yakından izlenen 33 yaşındaki Anılır, geçen yıl Tokyo Üniversitesinden doçentliğini alırken bir ilke daha imza atmış ve Japonya’da en genç doçent olan bilim adamı olmuştu. Yazdığı birkaç kitaptan biri olan “Evolution” Katsuhiro Otomo’nun yönetmenliğinde Anime’ye uyarlanacak.
Serdar Anılır, kişisel Blog’unda bu projeyi şöyle açıklıyor:
“Yaklaşık 2 senedir binlerce kişinin görev aldığı uzun çalışmanın ardından, geçen hafta sonu ‘Uzay Asansörü’ projesi Japonya’da çizgi film olarak gösterime girdi. İlk aşamada ülke genelindeki bilim müzelerinde gösterilmeye başlanan film, daha sonra Asya ve Amerika’da da izleyecileriyle buluşacak. Senaryosunu yazdığım ve produktör olarak benim de katıldığım bu proje, bugüne kadar yapılmış az sayıda Japon-yabancı ortaklı bir animasyon projesi haline geldi. Bizde kendi düşündüğümüz bir yapının böylesine bir filmde sanki gerçekten varmış gibi görünce inanılmaz bir mutluluk yaşadık.
Filmin konusu, 2060 yılında kahramanımız Mikiko’nun uzay asansörünün yapımında görev alan babasını ziyaret etmek için asansöre binmesiyle başlıyor. Yanında oturan yaşı hayli ilerlemiş bir teyzeyle samimileşen ve asansör hakkında bilgi alan kahramanımız, onun bu konu hakkında bu kadar bilgili olmasına şaşırsa da, aslında uzay asansörünün yapımını yöneten baş mühendis Türk Bilim Kadını Dr. Hediye Hanım olduğunu öğreniyor. Hediye Hanım’la Mikiko’nun serüveni filmin sonuna kadar devam ediyor.
Hediye Teyze burada aslında gelecekte insanların hangi ülkeden, hangi ırktan, dilden, dinden olursa olsun, birbirlerine sevgi, saygı ve anlayışla yaklaştıkları zaman, ancak böylesine bir asansörün yapımının mümkün olacağı mesajını vermeye çalışıyor. Birlik ve beraberliğin gücünü, ve yeryüzündeki insan oğlunun bütün yapay sorunlardan ve gereksiz tartışmalardan, savaşlardan sıyrılıp birlik oldukları takdirde, neler başarabileceklerini hayal ettiriyor.
Bu mesajı, bu haftadan itibaren Japonya’da milyonlarca çocuk almaya başlayacak. Umarım iyi bir fırsatla bu film ülkemizde de gösterilir ve genci yaşlısı birçok kişiye ilham kaynağı olur.”
Kaynaklar: Hürriyet , Wiki , Serkan Anılır’ın Bloğu, Anime.gen.tr