“Serin Dünya 50″ye Davet (Özet)
[Konu]
・Kyoto Protokolü’nün ötesinde bütün dünyanın emisyon azaltımına katılmasını sağlayacak yeni bir çerçeve hazırlamalıyız.
・Yeni bir çerçevenin oluşturulma çalışmalarında 3 endişe gündemde. Ancak, bütün bu endişeleri yenebiliriz.
(1)Sera gazlarının azaltılması için yapılan çalışmalar ekonomik gelişmeyi engellemez mi?
(2)Kendi ülkeniz bu konuya karşı harekete geçse bile diğer ülkeler katılım yapmadıkça sorun küresel boyutta çözümlenemeyecektir.
(3)Gelişmekte olan ülkelerden harekete geçmelerini beklemek haksızlık olmaz mı?
・Japonya ciddi kirlilik ve petrol krizlerini atlatmıştır ve Gayri safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) iki katı oranında artış göstermesine rağmen petrol tüketimini yüzde 8 oranında azaltmıştır. Sorunun çözümüne götüren anahtarlar ise ileri teknolojiler, doğayla uyumlu sosyal mekanizmalar ile gelenekler ve insanlarımızın güçlü iradeleri olmuştur.
[Teklifin Gözden Geçirilmesi]
・”Bugün 2050 yılındaki güzel bir gezegene, dünyaya bir davette bulunacağım.”
・Kendi teklifimi aşağıdaki üç dayanaktan oluşan bir strateji olan “Serin Dünya 50” olarak adlandırıyorum.
→ Dayanak1 : Sera gazlarının emisyonunu küresel boyutta azaltacak uzun vadeli bir strateji.
・2050 yılına gelindiğinde uzun vadeli küresel emisyonu şimdiki seviyenin yarısına kadar indirme hedefini bütün dünyanın ortak amacı olarak önermek.
・” Yenilikçi teknolojiler geliştirmek ” ve ” düşük karbon toplumu kurmak ” için uzun vadeli bir vizyon sunmak.
→ Dayanak2 : 2013 yılı itibariyle küresel ısınmaya değinmek üzere hazırlanacak uluslararası çerçevenin 3 ilkesi.
・ 2013 yılı sonrasında küresel ısınmaya değinmek için somut çerçevenin tasarımındaki “3 ilke”nin dünyaya teklifi.
(1)Bütün başlıca kirleticilerin katılımı zorunludur; böylece Kyoto Protokolünün de ötesinde emisyonun küresel azalması sağlanacaktır.
(2)Her ülkenin şartlarını göz önünde bulundurarak çerçeve esnek ve çeşitli olmalıdır.
(3)Çerçeve, enerji tasarrufu ve diğer teknolojileri kullanarak çevresel koruma ile ekonomik gelişme arasında uyumluluk sağlamalıdır.
・Uluslararası işbirliğiyle yüksek amaçları olan gelişmekte olan ülkelere destek vermek için yeni bir finansal sistem kuracağız.
・Enerji verimliliğini geliştirme çabamızı bütün dünyaya yayacağız. Nükleer gücün kullanımının yaygınlaştırılması için yapılan uluslararası çalışmaları teşvik edeceğiz ve altyapı gelişimine yardım desteği sağlayacağız.
・Kirlilik ve küresel ısınmayla savaş, emisyon ticareti ve ekonomik teşvikler gibi entegre yaklaşımlar üzerinde çalışacağız.
→ Dayanak 3 : Kyoto Protokolü hedefine ulaşmak için ulusal bir kampanya başlatmak.
・Japonya’nın emisyonlarını % 6 oranında düşürmeyi hedefleyen Kyoto Protokolü amacını gerçekleştirmesini sağlamak için Kyoto Protokolü Hedefine Ulaşma Planı yeniden gözden geçirilecek.
・Hükümet, teşvikleri arttıracak ve belediyelerle başlıca tüzel işletmelere emisyonu azaltmak için girişimlerini hızlandırmaları için baskı kuracak.
・Ulusal bir kampanya başlatacağız ve “1 insan, 1 gün, 1 kilogram” sloganıyla sera gazlarını azaltmak için bütün çalışmalara ve yaratıcı fikirlere açığız. Ulusal kampanyanın büyümesi için herkesten yeni önerileri rica ve kabul edeceğiz.
[Sonuç]
“Benim ‘güzel ülke’ vizyonum aynı zamanda şu soruyla ilgili: medeniyetimizi, insanlığın gelişim yolunda ilerlerken aynı zamanda çevresiyle de uyum içinde olmasını sağlayacak bir şekilde değiştirmenin zamanı gelmedi mi? Öyleyse, haydi el ele verelim ve ‘Serin Dünya’yı gerçeğe dönüştürmek için hep birlikte çalışalım.”
Kaynak: Japonya Büyükelçiliği, Ankara