Dünya Anıtlar Fonu (WMF), ayın başında Kyoto’nun geleneksel kasaba “machiya” evlerinin, 47 ülkede kaybolmaya yüz tutmuş risk altındaki 92 diğer alana eklendiğini açıkladı.
Kyoto, 2. Dünya Savaşı’nı hasar görmeden atlatmış ve “machiya”larını korumayı başarmış sayılı şehirden biridir. Bununla birlikte WMF’nin bir açıklamasına göre, kentleşme hızlı biçimde ilerledikçe, bu küçük ahşap evlerin yerine Kyoto’nun geleneksel mimarisini, kültürel tarihini ve geleneksel yaşam tarzını yansıtmayan bir mimari geçmekte.
WMF Genel Müdür Yardımcısı, Henry Ng, “Varlığını sürdürmeyi başarabilniş olanlar da gelişme sebebiyle kaybolmakta” şeklinde konuştu. “Machiya, Pekin’in ‘hutong’u gibidir; Japonya’nın diğer şehirlerinin de bir simgesi olmakla kalmayıp, dünyada kültürel mirası korumanın da bir simgesidir” dedi.
Kyoto’daki ‘machiya’lar, ticari ve konaklama nedenleri ile hala kullanımdadır. Bazılarının tarihi 1600’lere dayanan bu yapılar, tüccarlar ve zanaatkarların bir çatı altında yaşamasını ve çalışmasını sağlamak üzere inşa edilmiştir.