“Irak halkının çok sevdiği radikal anti-amerikan aksiyon filminin sonunda Japonya’da gösterim yasağı kalktı.”
“Türkiye’de gelmiş geçmiş en yüksek hasılat.”
“İslam ülkelerinde büyük ilgi gördü, batı toplumlarında toplumsal soruna yol açtı.”
“Türkiye’de ilk film gösterime girer girmez rekor hasılat yaptı.”
“Türkiye’de en çok para harcanarak yapılan film olarak , sinamalarda gösterime başlamadan önce 2006 şubatında başta başbakan olmak üzere devletin önde gelenleri izledi. Gösterime girmesinin ilk ayında 4 milyon izleyiciye ulaştı. Sosyal bir fenomene dönüşen bu yoğun ilgi tarihin hasılat rekoruna ulaştı. Ve İslam ülkelerinde defalarca gösterimi yapıldı. Fakat batı ülkeleri içinde siyasi ve büyük medyanın da içinde olduğu bir film gösterimine karşı bir hareketin oluştugu Almanya ve askerlikle ilişkisi olanların izlememesinin tavsiye edildiği Amerika’da ceşitli tartışmalar ortaya çıktı…”
Filmin afişinde ise referans olarak dünyaca ünlü batı kaynaklı dergilerdeki görüşlere yer verilmiş.
Çok koyu bir milliyetçilik var.(BBC)
Amerikalıları yabanı gösteren Türk filmi.(CNN)
Jane Fonda ve Michael Moore’un hayallerindeki rambo (New York Sun)
Reklamlarında filmin radikal Amerikan karşıtı içerikli olduğu açıkça belirtilmiş ve bir nevi İslamcı uç bir film oluşu ve (ve bu nedenle de) çeşitli ülkelerde yasaklanmış olduğu da ima edilmiş. Muhakkak ki filmin böyle tanıtılması tamamen duygusal karşılanabilir. Film tanıtımlarında olur böyle şeyler diyelim. Benim asıl dikkatimi çeken filmin resmi Japonca tanıtım sitesinde (sanırım yapılmışsa ön gösterime katılmış ya da filmi bir şekilde önceden izleme fırsatı bulmuş kişilerin yazmış olduğu) izlenimler oldu. Evvela izleyenlerin yüzde 70 küsürü filmi izlemekle iyi ettiğini düşünüyor. Bir izleyici film sayesinde Irak’taki duruma o zamana kadar sahip olmadığı bir bakış açısıyla bakabildiğini belirtmiş bir diğer seyirci filmin Irak’tati kompleks durumu basit bir dille anlatabildiğini belirtmişse de Irak’taki oluşum hakkında çok bilgili olmayan Japonlar için film genelde biraz anlaşılması zor görülmüş. Vahşet içerikli sahneler de filmi biraz korkunçlaştırmış gibi. Şurasi kesin ki filmin gösterime girmesiyle filmin Japonya’da ne kadar tutacağını göreceğiz. Daha önemlisi film hakkında Japon halkının izlenimleri hakkında daha geniş çaplı ve sağlıklı bir yorum yapmak mümkün olacak.
Bir kişinin yorumu filmin Japonya’da yerine getirebileceği en büyük görevlerden birini özetlemekte
“Film sayesinde Irak halkının tamamının terorist olmadığını öğrendim”
Nihonjin kardeşlerimiz amerikalı gaijinlerin nasıl olduklarını herhalde en iyi bilen milletlerdendir.sizce de öyle değilmi??
burda henuz reklam felan gormedim ama inşallah kısa zamanda gosterime girer .. sabırsızlıkla bekliyom afişlerin gelmesini gelsinde arkadaşlara dağitak ..
o kadar da ilgi çekmedi bence. çünkü japon halkı tam bir amerika hayranı amerika ne derse o. o film anti maerikan filmi japonlar ise tam tersi
Amerikalıların 2.Dünya savaşında Nagazaki Hiroşima ve Kobeye atılan atom bombalarının tarihini kutlama günü olarak kabul ettiğini,Japonlar o günde kayıplarını anarken Amerikalılarınsa evlerinde o günü kutladıklarını bilseler acaba Amerikayı hala bu kadar severler mi merak ediyorum…