Los Angeles’taki Tattoo Dövmecisi’nin yöneticisi Erika Stanley 5, 6 yıl önce kanji patlamasının başladığını hissetti. “Kola ‘Aşk’ diye yazdırarak dövme yaptırmak çok yaygın olmasına rağmen onun yerine kanjinin ‘Aşk’ karakteri kullanılır oldu. Daha gizemli bir hava ortaya çıkarttığı için…”
Kanji’nin Dövmelerde Yanlış Kullanımı
Amerika’nın batı sahillerinde, kanjiler tişörtlerde de sıkça kullanılıyor. Ancak sadece şekline bakarak kanjileri seçince, çok ilginç durumlar ortaya çıkabilir. Los Angeles Times gazetesinde bir bayanın belinin üzerine yaptırılan dövmeyi görüp çok şaşıran bir çinlinin hikayesi anlatılıyor. Olmaması gereken bir şekilde ‘ishal’ diye yazıyordu.
Bu noktada, annesi japon olan Erika rakiplerine göre bir adım önde gidiyor. Kendisi gerçekte japonca konuşamamasına rağmen teker teker kanjilerin anlamlarını araştırıp, annesine de sorduktan sonra müşterilerini bilgilendirdiğini söylüyor. “Kanji bilmeyen amerikalılar olara, kendi vücudumuzun bir parçası olan dövmenin anlamını mkesinlikle bilmek istediklerini düşünüyorum.”
Dövme’de Japon Kanjisi
Kanjinin anavatanı Japonya değil de Çin olmasına rağmen Erika müşterilerinin büyük bir çoğunluğunun ‘Japon kanjisi lütfen‘ diye sipariş verdiğini söylüyor. Asıl olarak müşterilerin japon ve çin kanjilerinin kullanımı arasındaki farkı anlamalarına rağmen bu Japon Kültürünün ne kadar içlerine işlediğini gösteren bir belge mi acaba.
*Kanji: Çince yazı karakterlerine Japonca‘da verilen isim
Ocak 2007 ASAHİ Gazetesinden
Boğaziçi Üniversitesi JP 501 dersi için çevrilmiştir