2010, ‘Türkiye’de Japonya Yılı’. Aynı zamanda Ertuğrul firkateyninin batışının 120. yılına denk gelen 2010’da Japonya’yı ülkenin ‘Aysel Güreli’ olarak tanımlanan Neko Oikawa tanıtacak.
2010 Türkiye’de “Japonya Yılı” olarak kutlanacak. İki ülke arasındaki kültürel, siyasi, ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla bir dizi etkinlik düzenlenmesi ve ziyaretler gerçekleştirilmesi planlanıyor. Program henüz açıklanmasa da işbirliğini geliştirmek üzere 2010’da Türkiye’ye gelecek işadamları arasında Toyota’nın da aralarında olduğu Japonya’nın en büyük 10 firmasının sahipleri bulunuyor.
2003 de Japonya’da “Türkiye Yılı” ilan edilmiş ve hem resmi hem de sivil toplum ayağında çeşitli etkinlikler düzenlenerek ilişkilere bir hareket kazandırılmıştı.
Türkiye’de “Japon Yılı” olarak belirlenen 2010, aynı zamanda Ertuğrul firkateyni faciasının da 120. yıldönümü. Bu proje çerçevesinde firkateyn batığının bulunduğu Wakayama bölgesinden bir grup sanatçı ve göçmen Japonya yılına ön çalışma olarak iki ülkenin birbirini daha iyi tanıması için ortak etkinlikler düzenleyecek.
Iraklı çocuklara yardım
Neko Oikawa, Japonya’nın en popüler ve üretken şarkı sözü yazarlarından. 1998 yılından beri Türkiye’ye gelip gidiyor. Çünkü bu gidiş gelişlerinde bir Türk’e, (Erol Şafak) gönül vermiş. Evlenen çift Japonya’da yaşıyor ve iki ülke arasındaki kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirmeye çalışıyor.
Yüzlerce bestesiyle “Japonya’nın Aysel Gürel’i” olarak tanımlanan Neko Oikawa, Ertuğrul firkateyni anısına Shono Mayo’nun seslendirdiği “Chikai-Yemin” adlı bir parça bestelemiş. Neko Oikawa, sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı seviyor. 4 yıl önce Japonya’nın en ünlü müzisyenleriyle birlikte hazırladığı DVD’nin gelirini Irak’taki çocuklara yardım olarak göndermiş. Shono Mayo da Japonya’nın en ünlü şarkıcıları arasında. 2006 yılında kurduğu “Sınır Tanımayan Grup” anlamına gelen NPO topluluğu ile birlikte dünyanın birçok ülkesinde verdiği yardım ve barış konserleriyle tanınıyor. Shono Mayo, Türkiye’deki konserlere de NPO topluluğuyla katılıyor.
Geçen yıl Türkiye’yi tanıtım amaçlı bir Japon ve Türk’ün aşkını anlatan CD yapmışlar. Sultanahmet, Yerebatan Sarnıcı, Veliefendi Hipodromu, Emirgân Korusu’nda klip çekimleri gerçekleştirilen CD’nin satışları Japonya’da devam ediyor.
Yardımlar doğru adrese
Japonya’da yapılan, ekimde ise Türkiye’de yapılması planlanan konserler ve diğer etkinliklerin gelirinin doğru bir adrese gitmesi için Farklı Gelişen Bireyler Derneği’ni (Fabider) kurmuşlar. Konserlerden elde edilen gelirler Fabider’e bağışlanıyor ve bu parayla üstün zekâlı, zihinsel ya da fiziksel özürlü gibi farklı gelişime sahip çocuklar için Türk Japon Dostluk okulu kurulması planlanıyor.
Konserler İstanbul, Ankara, Eskişehir, Malatya ve Samsun’da gerçekleştirilecek. 14 Japon sanatçısının konuk olacağı konserlerdeki Türk sanatçılarının isimlerini ise projeye 426 bin YTL destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı belirliyor. Shono Mayo, “Japon hükümetinin bu projeye her türlü desteği verdiğini, her iki ülkedeki Japon-Türk vakıfları ile görüştüklerini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de Japonya gezisi sırasında ziyaret ettiklerini” söylüyor.
Japonya’daki konserler oldukça ses getirmiş. Neko Oikawa, Japonya’da katıldığı televizyon-radyo programları ve gazeteler dergiler aracılığıyla projelerini, derneğin amaçlarını duyurmuş. Şimdi de konserlerin Türkiye ayağının duyuruları için Türk basınından ilgi bekliyorlar. Çünkü sponsorluk desteğine de ihtiyaçları var.
Kaynak: Referans