Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya’da yayımlanan veriler, ülke ekonomisinin resesyonun eşiğinde olduğunu ortaya koydu.
TOKYO – Japon hükümeti, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde yüzde 0.6, ikinci çeyrek itibariyle yıllık bazda ise yüzde 2.4 daraldığını açıkladı. Japonya’nın gayri safi yurt içi hasılasındaki (GSYH) yüzde 0,6’lık daralmanın, ekonominin yüzde 1.1 daraldığı Temmuz-Eylül 2001’den bu yana en büyük daralma olduğu belirtildi.
GSYH’nin yüzde 55’ini oluşturan özel tüketimin yüzde 0.5 düştüğü, bunun Temmuz-Eylül 2006’daki yüzde 0,6 oranındaki azalmadan bu yana ilk düşüş olduğu kaydedildi. Konut yatırımının ikinci çeyrekte yüzde 3.4 gerilediği de ifade edildi.
Japonya’nın ekonomik kalkınmasının iki ana etmeni, iş yatırımı ve ihracat geriledi. Şirketlerin fabrikalara ve ekipmana sermaye yatırımları önceki çeyreğe göre yüzde 0.2, ihracat ve hizmetler ise yüzde 2.3 düştü. İhracat Ocak-Mart 2005’ten bu yana ilk kez düştü.
Japonya’nın Asya ve ABD’ye ihracatı yükselirken, Avrupa’ya ihracatı geriledi. Aynı çeyrekte yüzde 2.8 gerileyen ithalat da Nisan-Haziran 2003’ten bu yana ilk kez düştü. Japon ekonomisinin Ocak-Mart dönemindeki büyümesi ise yüzde 0.8 olarak revize edildi.
‘DARALMA UZUN SÜRELİ OLMAZ’
Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonominin zayıfladığını ve aşağı yönlü risklerin bulunduğunu, ancak fiyatların yükselmesi nedeniyle tüketicilerin tasarrufa yönelmelerinin doğal olduğunu söyledi.
Japon ekonomisinin Japonya’nın kontrol edemeyeceği petrol fiyatları gibi etmenler nedeniyle zayıfladığını ve bu etmenlerin etkisinin azalacağını umduğunu ifade eden Yosano, her ne kadar ekonomi ikinci çeyrekte daralsa bile, bunun uzun süreli olmayacağını vurguladı.
Yosano, “Japon ekonomisinde birçok güçlü nokta var. Japon ekonomisinin güçlü olacağına inanıyorum. Mümkün olan en kısa sürede büyüyeceğimizi umuyorum. Hükümet ekonomi için etkin önlemler alma çabası gösterecek” dedi.
EKONOMİSTLER NE DİYOR?
Bu arada ekonomideki daralmaya ilişkin olarak ekonomistler farklı yorumlar yaptı. Japonya’nın en büyük aracı kurumu Nomura Securities’in baş ekonomisti Takahide Kiuchi, “Veriler ekonominin durgunluğa girdiği izlenimi veriyor ve sanırım Japon ekonomisi durgunlukta” diye konuştu.
Societe Generale bankasında görevli Asyalı ekonomist Glen Maguire ise Japon ekonomisinin “düşük büyüme profili izlediğini” belirtti. Maguire, “Rakamların,1990’nın sonunda ve 2001’in başında gördüğümüz derin durgunluk türünün işareti olduğunu sanmıyorum. Japon ekonomisindeki yavaşlama nispeten ılımlı olacak” dedi.
Kaynak: ntvsnbc, Haberi Ekleyen:Alpay Tastan