Japon meclisi, binlerce yıldır takımadada yaşayan yerli “Ainu” halkının varlığını tanıdı.
Japon Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen karar metninde, “Ainuların, kendi dilleri, kültürleri ve dinleriyle yerli halkı olduğu” ilk kez kabul edildi.
Metinde, hükümetin ülkenin en yoksul kesimi olan Ainuları desteklemek için gereken tedbirleri derhal alması isteniyor ve “Ülkemiz uluslararası camianın önünde gitmek istiyorsa, bütün yerli halklarının şeref ve itibarlarını muhafaza etmesi ve kültürlerini gelecek nesillere aktarması can alıcı öneme sahiptir” ifadesi kullanılıyor.
Hükümet sözcüsü, meclisin kararına uyacaklarını söyledi, ama Ainu’lara destek amacıyla ne gibi somut tedbirler alınacağını belirtmedi. Sözcü, “Hükümetimiz, Ainu halkının ayrımcılığa maruz kaldığını ve modernleşme sürecinde yoksulluktan mustarip olduğunu kabul etmektedir” dedi.
Balıkçılık ve avcılıkla geçinen animist Ainular, 1899’da çıkarılan “eski Hokaido yerlilerine dair kanunla” topraklarından, dillerinden ve hayat tarzlarından vazgeçmek zorunda bırakılmıştı. Yasa, 1997’de iptal edilse de, Ainular yerli halk olarak hiç tanınmamıştı.
Hokkaido’daki Ainu Müzesi’nin müdürü Kazuyuki Yamamura da yakın zamanda verdiği bir röportajda, Ainu’ların günlük hayatta ayrımcılığa uğradığı ve bu yüzden birçok Ainu’nun kimliklerini açıklamak istediğini belirtti.
Hokkaido adasında 24 bin kadar Ainu yaşıyor. Dünyada toplam 150 bin kadar Ainu olduğu tahmin ediliyor.