GTO Başkanı Mehmet Aslan, ziyarette yaptığı konuşmasında Japonya’nın, Türkiye için son derece önemli ve dost bir ülke olduğunu belirtti. Aslan, “Ayrıca, Türkiye ve Japonya ilişkileri gerek kültürel ve sosyal anlamda, gerekse ekonomik anlamda giderek daha çok ivme kazanan bir trend izliyor. Bu bağlamda Sasaki’yi Gaziantep’te görmek bizim için son derece önemli bir gelişme. Prof. Dr. Sasaki, Ortadoğu’daki tüm gelişmeleri yakından izleyen ve bu konuda çok çeşitli programlar düzenleyen Japonya’nın Ortadoğu politikasının oluşmasında çok önemli yeri olan biri” dedi.
Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin çok eski tarihlere dayandığını ifade eden Aslan, “Ancak geldiğimiz noktada ekonomik anlamda 4 milyar dolar civarında bir ticaret hacmimiz var ve biz bunu çok az buluyoruz. Özellikle de ithalat ihracat dengesine baktığımızda Türkiye’nin çok aleyhine bir gelişme söz konusu. 2007 yılı itibariyle 300 milyon dolarlık ihracatımıza karşılık 3,5 milyar doların üzerinde bir ithalatımız var. Tabii Japonya teknoloji anlamında dünyada en önde gelen ülkelerden birisi.
Özellikle elektronik eşyalar, otomotiv ve yedek parçaları konusunda Japonya’dan büyük ithalatımız var. Ama Türkiye olarak biz kendi ürünlerimizi şu an için Japonya’ya yeterince tanıtamamışız. Tabii bunda Japonya’ya ulaşımın ve Japonya’da reklam ve tanıtım ücretlerinin çok pahalı olmasının da etkisi var. Bunlar bizi yıldırmamalı özellikle gıda ve tekstil sanayisi başta olmak üzere bir çok konuda Japonya ile ticaretimizi çok daha arttırma imkanımız olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Gaziantep olarak Japonya ile olan ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi doğrultusunda çok ciddi gelişmeler olacağına inanıyoruz. İlişkilerimizi nasıl arttırırız konularında görüşmelerde bulunacağız. Başta ekonomik olmak üzere sosyal kültürel ve turizm ilişkileri konusunda da görüş alışverişlerinde bulunacağız” şeklinde konuştu.
Türkiye’de bulunan Japonya Başbakanlık ve Dış İşleri Bakanlığı Türkiye-Ortadoğu Danışmanı Prof. Dr. Yoshiaki Sasaki ise konuşmasında, 2003 yılının Japonya’da Türkiye yılı olduğunu hatırlatarak, “O dönemde Türkiye ile Japonya ilişkilerinde ciddi gelişmeler oldu. Bunu karşılık 2010 yılında Türkiye’de Japonya yılı olarak kabul edildi. 2010 yılına yönelik olarak da turist sayısının arttırılması için görüşmeler yapılıyor. Buna paralel olarak iki ülke arasındaki ticaretin de artacağını düşünüyorum” dedi.
Prof. Dr. Sasaki, Japonya’nın daha önceki yıllarda GAP projesiyle ilgilendiği ve Gaziantep’i GAP’ın pilot noktası olarak belirlediğini, halen GAP’la ilgilenip ilgilenmediği sorusu üzerine, “Ben Japonya’daki raporlarımda her zaman Türkiye’nin doğusunun aslında görünene göre daha güvenli olduğunu yazıyorum. Fakat sizlerin de mutlaka yurt dışında buranın güvenli bir bölge olduğuna dair tanıtımlar yapmalısınız” diye konuştu.
Son dönemde Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde olayların arttığını ifade eden Sasaki, “Yaşanan olaylardan dolayı Japonya’nın GAP’la doğrudan bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Fakat AK Parti hükümeti gördüğüm kadarıyla bölgenin güvenliği ve ekonomik ilerlemesi konusunda adımlar attı. Son dönemlerdeki gelişmeler devam ederse Gaziantep’in yeniden güvenli bölge olarak görüleceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Bunun üzerine ise Başkan Aslan, Gaziantep’in hiçbir zaman terör olaylarına sahne olan bir şehir olmadığını Gaziantep’in tarihinden buyana güvenli bir bölge olduğunu, şehirlerde güvenlik anlamında bir sıkıntı olmadığını söyledi. Ayrıca hükümetin GAP’la ilgili yeni bir uygulamaya geçtiğini belirten Aslan, “5 yıl içinde GAP tamamlanacak.GAP dünyanın en büyük projesidir. Bu projenin hayata geçmişinde Japonya ile her türlü işbirliğine hazırız” dedi.
(İhlas Haber Ajansı)