Horiguchi ile gazetemizde “Kuzey Irak’ı Türkler İnşa Ediyor” dizisinin yayımladığı günlerde, bölgedeki gelişmeleri konuşmak üzere buluşmuştuk. Kuzey Irak’ta temel tüketim mallarında Türk, dayanıklı tüketim malları ve otomotiv pazarında Japon markalarının hakimiyeti vardı.
Bizim cephemizden bakıldığında, Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkiler iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan uzak. Ticaret hacmi 3 milyar doları aşmıyor. 2005 verilerine göre bunun 2.7 milyar doları Japonya’dan yapılan ithalat.
Türkiye’deki Japon yatırımları içinde otomotiv sektörü ilk sırayı alıyor. Toyota’yı, Honda ve Isuzu izliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren Japon firmaları içinde ilk aklıma gelenler; Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Marubeni, Japan Tobacco, Kagome.
Dernek kuruldu
Japonya Başbakanı Koizumi’nin geçen yıl Türkiye’ye yaptığı ziyaret, Boğaz Raylı Tüp Geçit projesini canlandırmıştı. Köprü ve viyadüklerdeki güçlendirme çalışmalarını da Japonlar yürütmüştü.
İki ülke arasındaki zayıf halka nasıl güçlendirilir? Bu soruya yanıt arayanların başında Hürriyet gazetesi Hong Kong bürosu eski temsilcisi Erdal Güven geliyor. Güven 2000’de gazetecilikten işadamlığına geçmiş, geçen yıl Türk-Japon İşadamları Derneği’ni kurmuştu.
Aslında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde bir Türk-Japon İş Konseyi vardı ve bunun başında Raks’ın eski sahibi Aslan Önel bulunuyordu. Önel’in içinden geçtiği ekonomik kriz konseye de yansıdı, fazla aktif olamadılar.
Kefeli’nin davetlileri arasında Güven’in de bulunması rastlantı değil. Güven ile Kefeli Japonya’dan alınan akademik destekle üniversite kurmaya çalışıyorlar.
Kefeli, kardeşi ile gömlek markası Bisse’deki ortaklığını bundan tam 56 gün önce bitirdi ve aynı sürede “İbrahim Kefeli Eğitim Vakfı”nı kurmak üzere harekete geçti. Vakıf, Güven’in Japonya’dan akademik destek alan ve kuruluş süreçlerini tamamlamak üzere olan “İstanbul Kent Üniversitesi” projesinin finansmanına talip.
Oyuncak üniversitesi
İstanbul Kent Üniversitesi, iki ülke ilişkilerinin önünü açmak için akademik önderlik yapmayı hedefliyor. Eğitim dili Türkçe olacak olan üniversitede, İngilizce ve Japonca’ya da ağırlık verilecek.
Başta grafik sanatlar ve animasyon olmak üzere “Kyoto Seika Üniversitesi” ile ilişkiler geliştirilecek. Bunlara ek olarak üniversitede oyuncak ve otomotiv alanında da “akademik” eğitim verecek.
Güven “Vakıf üniversiteleri, ABD ve AB ile işbirliği içinde olmayı prensip edindiler. Oysa Hindistan, Çin, Güney Kore ve özellikle Japonya çok dinamik. Türkiye ile Japonya arasında yüzyılı aşkın süredir var olan ikili ilişkiler, eğitime ve yükseköğretime konu olamadı. Japon sermayesinin gelmesine öncülük edecek akademik çalışmaları hedefliyoruz” diyor.
Yazar: Serpil Yılmaz, Milliyet Gazetesi
Not: Yazı, yazardan izin alınarak yayınlanmıştır.
dogru türkiyedeki üniversitelerin hepsi sadece amerika ve avrupa birligine yönelmiş durumda artık asyaya açılmalıyız asya ülkeleri ile egitim hemen hemen yok gibi bu üniversite projesini sonuna kadar destekliyorum
bu muhteşem ve çoktan olması gereken bir şey…