Avrupa ve Amerika’da pazarlarını sağlamlaştıran Japon ilaç devleri Türkiye pazarına yöneldi. Dünyada ilk 20 ilaç firması arasında yer alan Japon Astellas’tan sonra, Daiichi Sankyo da Türkiye ofisini açtı.
Yaklaşık 10 milyar doları bulan büyüklüğe sahip Türkiye ilaç pazarı yabancı şirketleri kendine çekiyor. Batılı ilaç devlerinden sonra Avrupa ve Amerika’da pazarlarını sağlamlaştıran Japon ilaç firmaları da rotayı Türkiye’ye çevirdi.
Dünyada ilk 20 ilaç firması arasında yer alan ve Japonya’nın ikinci en büyük ilaç firması olan Astellas, organ nakillerinde kullanılan ilacının pazarlamasını Eczacıbaşı’ndan alarak doğrudan pazara girdi. Dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç firmalarından Japon Daiichi Sankyo ise Türkiye ofisini açarak osteoporoz ilacıyla eczanelere adım attı.
Türkiye, dünya cirosu 5.5 milyar euro olan Daiichi Sankyo’nun Ortadoğu ve Doğu Avrupa’ya açılan kapısı da olacak. “Türkiye bizim için kilit bir pazar” diyen Daiichi Sankyo Avrupa CEO’su Reinhard Bauer, “Beş yıllık bir stratejik yatırım planımız var. Türk iştiraklerinin ürün portfolyosu, ciro ve işletme sonuçları bakımından artan bir şekilde büyümesini bekliyoruz. Türkiye pazarında da 2013’e kadar en büyük 20 ilaç şirketi arasına girmeyi istiyoruz” dedi.
Şirket satın alımları olabilir
Tokyo merkezli Daiichi Sankyo’nun 11 Avrupa ülkesinde ofisi bulunuyor. Avrupa’da temsil edilen en güçlü Japon ilaç üreticileri arasında yer alan şirket, kalp/dolaşım, hematoloji, diyabet, antibiyotik ve kanser alanlarında yaptığı araştırmalarla ünlü. Firma, yıl sonunda pek çok Avrupa ülkesinde kan basıncını düşüren bir ilacı pazara sürmeye hazırlanıyor. Daiichi Sankyo osteoporoz ilacı ile adım attığı Türkiye pazarındaki konumunu ise 2009’da satışa sunacağı tansiyon ilacıyla güçlendirmeyi hedefliyor. Kardiyovasküler ve kan basıncı tedavilerine yönelik ürünlere de sahip olduklarını belirten Bauer, “Bunları da zamanla Türkiye’de tanıtacağız” dedi.
Pazar paylarını büyütmek üzere hızlı hamleler yapacaklarını söyleyen Bauer, Sankyo’nun girdiği pazarlarda jenerik ilaç şirketlerini satın alarak büyüdüğünü hatırlatarak şöyle devam etti: “Daiichi Sankyo sürekli uygun şirketleri satın almak veya daha fazla ürünü lisanslamak için projeler geliştiriyor. Yakın gelecekte Türkiye’deki saha aktiviteleri ile ilgili projeler üzerinde çalışıyoruz. Ama bu konuda henüz açıklama yapamıyoruz.”
Astellas iki ilacı daha ruhsatlandırıyor
Dünyada ilk 20 ilaç firması arasında yer alan Japon Astellas, organ naklinde kullanılan ilacıyla bu yıl Türkiye pazarına girdi. 1999’dan beri Eczacıbaşı İlaç aracılığıyla ilaçları Türkiye’de dağıtılan Astellas, sözleşmenin bitmesiyle beraber ofis açarak satışlarını kendisi yürütmeye başladı. Organ naklinden sonra vücudun bağışıklık sistemini bastırarak dokunun vücut tarafından reddedilmesini engelleyen ilaç geçen yıl Eczacıbaşı bünyesinde 12 milyon YTL’lik satış yaptı. Firmanın iki üroloji ilacı da ruhsatlandırma aşamasında. 2007’yi 5.9 milyar euro ciro ile kapatan Astellas, piyasa değeri olarak dünyanın en büyük ilk 10 şirketi arasında yer alıyor.
Bir yılda 4 yabancı, ilaç pazarına girdi
- Türkiye’deki en büyük 20 firmanın 16’sı yabancı sermayeye ait.
- Geçen yıldan bu yana Türkiye pazarına İspanyol Pensa, Çek Zentiva, Japon Astellas ve Daiichi Sankyo girdi.
- Geçen yıl yüzde 12 oranında büyüyen Türkiye ilaç pazarı 2007 yılını 10.9 milyar YTL ile kapattı.
- Türkiye’nin 2010 yılında dünyanın en büyük 10 ilaç pazarından biri konumuna gelmesi bekleniyor.
Yaklaşık 10 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Türkiye ilaç pazarı yabancı şirketleri cezbediyor.Batılı ilaç devlerinden sonra Japon ilaç firmaları da rota…
Kaynak: Referans