Japonya’nın Osaka kentinde 4 Ağustos’ta başlayacak ve 32. si düzenlenecek bir konferansta Türkiye; ‘İlköğretim I. Kademe Öğrencilerine Renk Bilgisi Konusunun Geleneksel Türk Gölge Oynu Aracılığıyla Anlatımı’ başlıklı bildiriyle temsil edilecek.
Türk geleneksel gösteri unsurlarının çağdaş eğitimde bir yöntem olarak kullanılabileceği fikrinden yola çıkarak hazırlanan ve akademik araştırma kapsamı alanında uzman hayali Hasan Hüseyin Karabağ’ın da destek verdiği bir proje hazırlandı.
Geleneksel Türk gölge oyununu en iyi şekliyle tanıtacağı düşünülen bildiride kongre süresince Türkiye’yi de tanıtabilmek adına önemli bir fırsat oluşacağı düşünülüyor.
Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’de (OMÜ) 2 araştırma görevlisi tarafından gerçekleştirilen çalışma, Hacivat ile Karagöz’ün eğitime katkısını ele alıyor.
Araştırma Görevlisi Özlem Ayvaz Tunç ve Esen Karadağ, konferansa katılmak için bir proje hazırlamayı düşündüklerini ve Hacivat ile Karagöz karakterlerini kullanmayı uygun bulduklarını söyledi.
Proje kapsamanda Türk kültürünü Japonya’ya taşımak adına böyle bir girişimde bulunduklarını belirten Ayvaz Tunç, “Bu sene aynı zamanda Japonya’da Türk yılı kutlanacak. Bunu da düşünerek, bu projenin etkili olacağını düşündük. Görünen o ki, Hacivat ile Karagöz bundan sonra dış dünyada da çocukları güldürürken eğitecek.” dedi.
INSEA HAKKINDA;
Insea (The International Society for Education for Art) dünya çapındaki sanat eğitimcileri için, her yıl farklı bir ülkede düzenlenen uluslar arası bir sanat eğitimi kongresidir.
İlk olarak 1954 yılında Paris’te düzenlenen kongrenin yaklaşık seksenden fazla ülkede üyesi bulunmaktadır. Bu konferansın misyonu; akademik düzeydeki değişime ek olarak, okullardaki eğitimde kullanılan pratik değişimleri somutlaştırmak, onlara ruh kazandırmak ve uluslararası düzeydeki değişimleri gözden geçirerek eleştirmektir.
(Cihan Haber Ajansı)