1890’da Japonya İmparatoru’nun hediyeleriyle batan Ertuğrul Firkateyni’nin buluntuları, birkaç gün içinde İstanbul’da restore edilmeye başlanacak..
Ertuğrul Gemisinin Batma Nedeni
Kazı Başkanı Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Tufan Turanlı, 500’den fazla mürettebatı ile batan Ertuğrul Firkateyni’nin kazan dairesinde yapılan araştırmalara göre, bu bölümde gemi batmadan önce büyük sorun yaşandığını ve belki de geminin batmasına kazan dairesindeki bu ısınmanın neden olabileceğini söyledi. Yapı Kredi sponsorluğunda, Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Japon bilim adamlarının yürüttüğü proje önümüzdeki günlerde sona erecek. Eserlerin nerede sergileneceğine iki hükümet yetkilileri karar verecek. Turanlı, “Japonlar, Kushimoto’daki Ertuğrul Müzesi için ‘Türkiye’nin Japonya’ya açılan penceresi’ diyor. Japon hükümeti ve basını Ertuğrul araştırmalarını yakından takip ediyor. Aynı ilgiyi Türkiye’den de bekliyoruz” diye konuştu.
İmparator’un Hediyeleri
Sultan İkinci Abdülhamid’in Japon İmparatoru Meici’ye iyi niyet göstergesi olarak 1889’da gönderdiği ve dönüş yolunda 1890’da mürettebatıyla batan Ertuğrul Firkateyni’nden çıkan ilk buluntuların, aradan geçen 118 yıla rağmen iyi durumda olması şaşırttı. Japonya İmparatoru Meici’nin gönderdiği hediyelerle batan geminin buluntuları birkaç gün sonra İstanbul’a getirilecek ve restore çalışmalarına başlanacak.
Ertuğrul Gemisinden Çıkartılan Hediyelerin Detaylı Fotoğrafları
Meici, Sultan’a Uzakdoğu desenli altın işlemeli porselen göndermişti.
Bilinmeyen bir nedenle zorlandığı anlaşılan bir kamara anahtarı.
Ertuğrul Firkateyni Kaptanı Osman Paşa’ya ait olduğu sanılan düğme.
Ertuğrul’un cephaneliğinden çıkarılan Winchester marka tüfekler.
Ertuğrul Gemisinden Çıkan Kalıntılar
Kaynak: Sabah