Japonya’nın Oshima Adası’nda 2007 yılında başlatılan ”Ertuğrul fırkateyni Japonya’da bir Türk gemisi” projesi kapsamında arkeolojik çalışmalarda bir şehidin kayalar arasına sıkışmış kalıntısı (iskelet parçaları) bulundu.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Tufan Turanlı, Japonya’nın Kushimoto eyaletine bağlı Oshima Adası’nın doğu ucundaki kayalıkların açıklarındaki arkeolojik dalışların sürdürüldüğünü belirtti.
Dalışlar sırasında bir şehidin kayalar arasına sıkışmış kalıntısını bulduklarını belirten Turanlı, gelişme üzerine Japon ve Türk yetkilileri bilgilendirdiklerini bildirdi.
Mağara dedikleri bölgede iki büyük kaya arasına sıkışmış bir Ertuğrul denizcisinin kalıntısına rastladıklarını bildiren Turanlı, şunları kaydetti:
“Tüm ekip oldukça şaşırdı. Kısa bir sürede şaşkınlığı üzerinden atan araştırmacılar hemen gereken işlemleri başlattılar. Derhal Kushimoto Belediye yetkililerine haber verildi.
Bu haberi alan yetkililer Kushimoto Emniyet Müdürlüğü’nü bilgilendirdiler. Emniyet Müdürü ve konularında uzman iki emniyet görevlisi Ertuğrul Araştırma Merkezi’ne gelerek gerekli inceleme ve sorgulamaları başlattı.”
Daha sonra Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin kalıntıyı alarak emniyete
götürdüğünü belirten Turanlı, şu bilgileri verdi:
“Bu ilk işlemi takiben proje başkanı olarak telefonla Deniz Kuvvetleri Komutanlığını aradım, ve Komutan Oramiral Metin Ataç’ın yurtdışında olduğunu öğrendim. Bunun üzerine Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü’yü arayarak komutanı bilgilendirdim.
Koramiral Feyyaz Öğütçü de Donanma Komutanı’nı bilgilendireceğini ve geri döneceğini bildirerek görüşmeyi tamamladı.”
Diyanet İşleri Başkanı’na bilgi verildi
Diyanet İşleri Başkanlığı’nı arayarak Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile görüştüğünü ve dini açıdan gerekli işlemleri sorduğunu bildiren Turanlı, şöyle devam etti.
“Profesör Bardakoğlu, kalıntıların diğer Ertuğrul denizcilerinin de gömülü olduğu Ertuğrul Şehitliği’ne gömülmesinin dinimiz açısından en doğrusu olacağını belirtti. Konuyla ilgili Tokyo Camisi’nde görevli imam Ensari Ertürk’ü görevlendireceğini söyledi. Muhtemelen gelecek Cuma’ya dini ve askeri törenin ardından kalıntıları şehitliğe gömeceğiz.
118 yıldır diğer denizci arkadaşlarından uzak, kaya arasına sıkışmış olarak duran kahraman denizcimizin kalıntısı sonunda hak ettiği yere, Ertuğrul Şehitliği’ne gömülecek. Gönül ister ki bulunamayan diğer 200 şehidin daha kalıntılarını bulalım, arkadaşlarının yanında, ebedi istirahatgahlarına uğurlayalım.”
Ertuğrul Fırkateyni
Ertuğrul Fırkateyni, 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında Taşkızak Tersanesi’ne sipariş edildi. 1864 yılında hizmete giren gemi, aynı yıl makine ve kazan montajıyla toplarının çeşitlendirilmesi ve modernizasyonu için İngiltere’ye götürüldü.
Japonya seferi sırasında 25 yaşında olan fırkateyne, Japonya gezisi için seçilmesinden yaklaşık 1 yıl önce onarım yapılarak testlerden geçirildi.
Onarım sırasında, özellikle ahşap kısımları yenilenmiş fırkateynin makine ve kazanlarının altına isabet eden kısımlara dokunulmadığı belirtiliyor.
Ertuğrul Fırkateyni, 1890 yılında II. Abdülhamit tarafından iyi niyet göstergesi olarak Japonya’ya gönderildi. 630 denizcisiyle 11 ay süren bir seferin ardından Japonya’ya varan Ertuğrul Fırkateyni, burada İmparator Meici tarafından karşılandı.
Zorluklarla tamamladıkları bu önemli görevden sonra denizciler, tayfun mevsimi olduğu halde dönüş yolculuğuna çıktı fakat tayfundan kurtulamayan Ertuğrul, Japonya’nın güneyinde Oshima Adası açıklarında kayalıklara çarparak parçalandı ve Osman Paşa’nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 550 gemici şehit oldu.
Oshima köylüleri, 69 denizcinin kurtarılmasında ve şehitlerin defnedilmesinde büyük emek verdi.
Kaynak:CNN Türk