Baykuş: Hükümet genç nüfusun azalmasını önlemek için “çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi” ni öneriyor değil mi?
A: Japonya’da çalışma saatlerinin uzun olması ciddi bir problemdir. Bundan dolayı aileye ayrılan zaman azdır. Çalışan bayanlar kariyer yada çocuk sahibi olmaktan birini seçmek zorundalar. Çocuk sahibi olmaktan vazgeçen insanlarla tek çocukla yetinen insanların sayısı çok fazla. Bunun genç nüfusun azalma sebeplerinden biri olduğu düşünülüyor.
Japonya’nın 2006 yılına ait toplam doğum oranı (bir bayanın hayat boyunca doğurduğu çocuk sayısı) 1.32’dir. Fransa’nın ki 2.00’dir. Haftalık çalışma saatlerine bakınca, Japonya’da 50 saatin üzerinde çalışan insan sayısının %28’e ulaşmasına karşılık Fransa’da bu sayı sadece %6’dır.Paris’te öğleden sonra 7’ye kadar eve dönen eş sayısı %50 olmasına rağmen, Tokyo’da bu sayı sadece %20 kadardır.
B: Eşler mesai saatlerini azaltıp, çocukların yetiştirilmesine katkıda bulunurlarsa, bayanların kariyer yaparak çocuk yetiştirmeleri kolaylaşır.
A: Bu noktada hükümet çalışma şartlarının düzelmesi ile ilgili “iş hayatı dengesi (iş ve özel hayat dengesi)” ni genç nüfusun azalmasını önlemek için öncelikli konulardan biri olarak sıralamaktadır.
B: Kariyerle beraber çocuk yetiştirmek için başka kontrol edilmesi gereken noktalar da olabilir.
A: Doğum izni sistemi oluşturan şirketlerin oranı %60, süt izni sistemi oluşturanların oranı sadece %40 olduğu için, acilen düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, bu izinler olsa bile kullanmayı zorlaştırıcı atmosfer sahibi iş yerleri de var. İdareciler başta olmak üzere, çalışanların fikirlerinin de değişmesi gerekmektedir.
B: Şirketler altına girecekleri yükartısından korkuyor olabilirler.
A: Öncelikle orta olçekli işletmelerde, bir kişi bile doğum iznine ayrılınca hem açılan delik büyüyor, hem de yeni çalışacak kişi buluması zorlaşıyor. Ama, doğum iznini ipucu olarak değerlendirerek, işin devamını kontrol etmek gibi, başka insanların işlerini etkili bir şekilde yaptığı avantajlı durumların fazla olduğunu söyleyen araştırma sonuçları da var. Beraber sürdürme yardım planının gerekliliği kaliteli insanların işe alınmasının faydalı olacağını düşünen şirketlerin sayısını da artırıyor.
B: Hükümet bu konuda ne yapıyor?
A: Bu yıl içinde “iş hayat dengesi politikası” ile çalışma şartlarını yeniden düzenlemeyi yönlendirme planı var. Ancak, çalışan ve iş verenin gönüllü yapacağı temel öğe olacağı için ne kadar süreceği bilinemiyor. Part time çalışanlar gibi düzenli çalışmayanların pazarlık payını iyileştirmek de genç nüfusun azalmasını durdurmak için önemlidir. Gelir düzenli olmadığı için gelecek planı evlilik yada çocuk yapmayı düşünemediğini söyleyen gençlerin sayısı da fazladır. Düzenli iş vermenin artması ya da aynı işi yapan çalışanlarla düzenli çalışmayanların ücret farkını düzenlemek de büyük bir sorundur.
Asahi Shinbun Temmuz 2007