“ASYA RÜZGARI 21” NEDİR?
“Giyinme” kültürü vasıtasıyla çeşitli ülkeler ve insanlarla işbirliği yaparak, birbirinin kültürüne saygı göstererek, farkındalık ve etkinlik yaratmayı amaç edinmiş bir Japon grubudur. Geleneksel giysi “kimono”dan yaratılan özgün giysiler esas alınarak, geleneksel müzik enstrümanı ve dansın birlikteliğiyle yeni bir kültürün oluşturulmasına çalışılmaktadır.
Ayrıca kimono kullanılarak yeniden hazırlanan ürünler vasıtasıyla geri dönüşümün kimono kültürüne yansıması öngörülmektedir.
“Asya Rüzgarı 21” adının kaynağı, 21. yüzyılda Japonya ile kültürel bakımdan büyük benzerlikler gösteren Asya ülkeleriyle işbirliği yaparak, artık kaybolmaya yüz tutan el işçiliğinin güzelliğinin dünyaya tanıtılması isteğidir. 1989’da Yaşayan Moda Yürütme Kurulu oluşturulmuş, 2001’de adı “Asya Rüzgarı 21” olarak değiştirilmiştir
Tarih : 11 Ekim 2008, Cumartesi
Saat : 17:00
Yer : Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi, Oran-Ankara
Giriş Serbesttir.
Bu defa Türkiye’de Ankara’da gerçekleştireceğimiz kültürel değişim gösterimizde, Japonya’nın o eski ve güzel günlerinden kalma klasik kimonolarında rastlanan el işçiliğinin mükemmelliğini ve kumaşın rengi, deseni, nakışı, dokusu gibi cazibesini yansıtan özgün bir kıyafet olan kimonoyu, geleneksel müzik enstrümanı (yan flüt) ve dans ile beraber sizlere tanıtacağız.
Biz sergilediğimiz kültürel unsurlar vasıtasıyla pek çok ülkeyle aramızda dostluk köprüsü kurmak üzere faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
Ayrıca, Japon kimono kültürüne ilgi uyandırmak amacıyla burada yaşayanlara kimonoyu giyip deneme fırsatı sunacağız. Bu vesileyle mutlaka siz de “kimono”yu deneyiniz.
“Asya Rüzgarı 21” Temsilcisi Eiko KOBAYASHI
PROGRAM
1. Bölüm, KİMONO DEFİLESİ
Japonya’nın geleneksel kıyafeti “kimono” ile Meiji Restorasyonu Dönemi’nin klasik (vintage) kimonosunun kullanıldığı özgün giysilerin birlikteliğini izleyeceksiniz. Ayrıca geleneksel müzik enstrümanı olan yan flüt dinletisi; Türk müziği enstrümanları ile ortak seslendirme; model ve dansçıların ortak sunumu vb. ile Japon kültürünü beğenilerinize sunmanın yanı sıra çok çeşitli kimonoların cazibesi gözler önüne serilecektir.
2. Bölüm, KİMONO GİYDİRME ATÖLYESİ
Japon kimonosunun tarihçesi anlatılacak, nasıl kimono giydirildiği tanıtılacak ve konuklara kimono giydirilecektir.
KATILIMCILAR
Eiko KOBAYASHI, Tasarımcı, Genel Prodüktör
Moda tasarımcısı olarak yurt içinde ve dışında faaliyet göstermesinin ardından serbest stilist olarak dergi ve TV’lerde görev aldı.
Kaon KAI, Yan Flüt Sanatçısı
Edo Festivali’nin müzik etkinliklerine katılan ve huzur veren bambu flüt topluluğu Kaonten’in lideridir.
MIROKU, Emprovize Dansçı
Japonya, Avrupa ve Amerika’daki gösterilerde sahne almasının yanı sıra TV reklamları, konserler vb.nde rol aldı.
Shinsaku NAGAHATA, Modern Dansçı
2002’de Alok Dans Topluluğu’na katıldı.
Kazuha TAKASU, Flamenko Dansçısı
Çocukluğundan bu yana her çeşit dansı öğrendi.
ASAMI, Profesyonel Manken
Tony&Guy, Loreal gibi markaların yurt dışındaki saç defilelerinde, Yumi Katsura Modaevi, Vinon Koleksiyon gibi markaların Japonya’daki defilelerinde ve mücevher defilelerinde podyuma çıkmaktadır.
SUMI, Profesyonel Manken
Çok sayıda saç defilesi, iç giyim reklamı ve şovda görev almıştır. Ocak 2008’de Güney Kore’de düzenlenen
defileye katılmıştır.
Maki MATSUNAGA, Manken
Asami OKAJIMA , Manken
Sachiyo SUGANO, Manken
Tomomi FUKUHARA, Manken
Nanako MASUDA, Maiko-Manken
Yumiko INAMOTO, Konuşmacı /Sunucu
Japonya Sesli Okuma Derneği’nin yetkili eğitmenidir. Tokyo Kültür Köyü’nün sesli konuşma eğitmenidir.
Hiroko OOTAKI, Sahne Yönetmeni
“Asya Rüzgarı 21” kapsamındaki faaliyetlerin yönetmenliğini sürdürmektedir.
“2010 TÜRKİYE’DE JAPONYA YILI”
2010 yılı, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin başlangıcı olarak kabul edilen Ertuğrul Firkateyni Faciası’nın 120. yıldönümüdür. Japonya Hükümeti, bu olayın anısına, 2010 yılını “Türkiye’de Japonya Yılı” olarak belirlemiştir. Sivil toplumun da işbirliğiyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Japonya’yı tanıtıcı etkinlikler ile siyaset, ekonomi, kültür, bilim, spor vb. alanlarda karşılıklı değişim faaliyetleri düzenlemek suretiyle Japon ve Türk halklarının karşılıklı anlayışının daha da geliştirilmesi öngörülmektedir.