KIX için sembolik anlamı da olan yolcu terminali, ana bina ve kanatlar olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Ana bina, zemin katında oldukça geniş bir boşluk bulundurduğundan, kanatlara göre daha hafif bir yapıya sahiptir.
Kanatlar arasındaki eksen boyunca homojen bir basınç sağlanması adına, ana binanın zeminine demir malzemeler döşendiyse de, kanatların sebep olduğu basınca ulaşmasının olanağı yoktu. Çökmeden dolayı binalar arasında, gözle görülmesi mümkün olmasa bile, seviye farkı oluşmaya başlamıştı. Bu problemin kontrolünün, terminal binasının altındaki 900 adet destek kolonu aracılığıyla sağlanması gerektiği öne sürüldü. Her bir kolondaki çökme miktarı kolayca ölçülebildiğinden, kolonların ne kadar yükseltilmesi gerektiğinin tespiti zor değildi. Uygulamaya geçilerek, “kriko sistemi” adı altında, kolonların altına uygun ölçülerde sert ve dayanıma sahip demir levhalar yerleştirilerek homojen olmayan çökme miktarlarının etkisi azaltılmaya başladı. Bu sistem, iki yılda bir kez kontrolden geçip, halen yolcu terminalindeki homojen çökme seviyesini korumaktadır.
Doğal Afetlere Karşı Alınan Önlemler
Yapay adanın üzerine yağacak yağışın denize boşaltılması için kurulan kanalizasyon sisteminin tasarımı, işlemin enerji harcamadan, yerçekiminden faydalanarak gerçekleşmesini destekleyecek şekilde yapılmıştı. Ancak, deniz setlerinde bulunan boşaltım noktalarında nispeten daha az çökme gerçekleşmesi, dışarıdan müdahaleyi gerekli kılmaya başladı. Bunun için 37 boşaltım noktasına, 10 dakikada 20 mm.ye kadar yağış miktarını denize aktarabilecek özellikte tasarlanan pompalar eklendi. Dile kolay gelen bu kurulum 2001 ve 2005 yılları arasında 4 senede tamamlanmıştır.
v:* {behavior:url(#default#VML);}
o:* {behavior:url(#default#VML);}
w:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}
<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-language:TR;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:0cm 272.95pt 516.7pt 0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal Tablo”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;}
26 yıllık tarihinde hiç görmediği dalgaları 2004 yılında ardı ardına gerçekleşen fırtınalarda gören KIX, yaklaşan senelerde olması beklenen depremlerle meydana gelmesi muhtemel tsunamilere de hazırlık yapmak adına deniz setlerini 3.2 metre daha yükseltmiştir. Bu yükseklik, istatistiklere göre gerçekleşmesi olası en yüksek dalga seviyesine göre belirlenmiştir. Öyle ki, bu seviye II. Muroto Kasırgası sırasında tecrübe edilmiştir. Diğer yandan, tsunamilerin sebep olacağı en yüksek dalga boyunun, KIX açıklarında 1.5 metreyi geçmemesi beklenmektedir.
Bunlarla birlikte diğer doğal olaylara ve fenomenlere karşı, Kyoto Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte araştırma, planlama, yapılandırma ve bakım faaliyetleri sürdürülmeye devam edilmektedir. Alınan önlemler, 2006 yılından itibaren havalimanının, kara üzerinde kurulu olan herhangi bir havalimanı kadar güvenli olmasını sağlamıştır.
Terminal
Rezo Piano ve Noriaki Okabe tarafından tasarlanan ve havalimanının en önemli sembolü haline gelen 4 katlı terminal binası 1,7 km. uzunluğundadır. Bu uzaklıkta yolcuların taşınmasını sağlayan 2 adet araç rotası ve 6 adet durak bulunmaktadır. Terminalin çatısı, binanın içerisindeki hava çevrimini destekleyen ve enerji tasarrufuna yardımcı olan “uçak kanadı” modeline sahiptir.
Dördüncü katta bilet gişeleri, üçüncü katta dünyanın en geniş havalimanı bekleme salonu ve terminalin kanat kısımlarında, uluslararası, ulusal ulaşım ve kargo uçaklarının yanaştığı yolcu geçiş lobileri bulunmaktadır. Diğer katlar, bagaj kontrolü ve havalimanına dışarıdan ulaşım için kullanılmaktadır.
Şehirden KIX yolcu terminaline ulaşım için tren ve otobüsün yanında Temmuz 2007’den itibaren feribot servisi de aktif hale getirilmiştir.
Mevcut Durum ve Gelecekteki Planlar
Havalimanında uçak pisti yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntı, 2003 yılında, çökme probleminin çözülmesi ile birlikte KIX yönetimini 4 km. uzunluğunda yeni bir uçak pisti yapmaya itmiştir. Yeni bir adanın üzerine kurulan uçak pisti, 2 Ağustos 2007’de, Uluslar arası Atletik Federasyonu’nun düzenlediği Osaka Atletizm Şampiyona’sından hemen önce faaliyet göstermeye başlamıştır. İlerleyen dönemlerde, bu yeni adanın üzerine ayrıca bir yolcu terminali kurmak istenirken, yeni pistler ve kargo terminaliyle birlikte havalimanının toplam alanının 13 kilometrekare’ye çıkarılması düşünülmektedir. 22 Kasım 2007 itibariyle havalimanının mevcut sermayesi 812.550.000.000 Yen’e, yani yaklaşık 9 Milyar YTL’ye ulaşmıştır.
Kansai Uluslar Arası Havalimanı’nı diğer benzeri yapılardan ayıran en önemli özellik bir ilk olmasıdır. İçerdiği tüm tesis ve donanımın bakım ve ikmal maliyetlerinin yanında yapay adanın oluşturduğu maliyetlerin toplamı azımsanamayacak derecede fazla olsa, hatta oluşan borçlardan dolayı yılda 560 milyon dolara yakın faiz kaybetse de binanın yapımında sergilenen mühendislik anlayışı ve cesareti bununla kıyaslanamayacak kadar değerlidir. Basit fizik kurallarını insan refahının lehine çevirerek, imkansızı tanımlanamaz hale getiren bu çalışma takdire şayandır. Bunun ötesinde daha yenilikçi ve özgün fikirler üretebilmek adına, tüm bu süreçten feyiz alınmalıdır.
Kansai Uluslar Arası Havalimanı’nın hikayesinden çıkarılabilecek oldukça fazla özgün ders olduğu halde, maalesef bu hikayenin bir ana fikri yok. Yine de bu yazıyı inandığım ve ilham kaynağı olabileceğini düşündüğüm bir sözle bitirmek istiyorum: “Mevcut bir problemi herhangi bir yöntemle çözmek elbette ki zeki olduğunuzun ispatıdır. Ancak başkalarının çözmeyi arzulayacağı bir problemi ortaya koymak, büyük bir dahi olduğunuz göstergesidir.”
İsmail BAŞOĞLU
Ayrıntılı harita ve plan için:
http://www.archiplanet.org/wiki/Kansai_Airport_Terminal
Kaynakça:
http://www.kiac.co.jp/
http://www.kald.co.jp/
http://en.wikipedia.org/wiki/Kansai_International_Airport