Tokya borsası 26 yılın en düşük düzeyinde. Başbakan kabineyi olağanüstü topladı. En kısa sürede kurtarma paketi kararı çıktı.
Tokyo borsası 26 yılın en düşük düzeyine inerken, Başbakan Taro Aso kabinesini olağanüstü toplantıya çağırarak, en kısa zamanda bir kurtarma paketinin yürürlüğe konmasını istedi.
Aso’nun bankalara gerekirse daha fazla para entekte edilmesini ve kısa vadeli, spekülatif amaçlı hisse satışlarının engellenmesini öngördüğü bildiriliyor.
Taro Aso, hükümet üyelerine mali piyasalardaki hızlı düşüşün durdurulması gerektiğini söyledi.
Japonya’nın en önemli endeksi olan Tokyo’daki Nikkei bu ay yüzde 30 değer yitirdi. Bu öğleden sonra ise Cuma günkü kapanışına göre yüzde 6 daha değer yitirerek 1982’den bu yana en düşük seviyesine indi.
Hisselerin değer yitirmesinde Japon yeninin yüksek olmasının da rol oynadığı belirtiliyor. Japon yeni G7 ülkelerinin müdahele edebilecekleri beklentisine rağmen Amerikan doları karşısında son 13 yılın en yüksek değerini koruyor.
Başbakan Taro Aso, kabine toplantısından çıkarken gazetecilere, “borsalardaki düşüş, gerçek ekonomi üzerinde çok büyük bir etki yapıyor” dedi.
Asya borsaları haftaya genel olarak kötü başladı. Hong Kong’daki Hang Sen endeksi yüzde 12’yi aşkın değer kaybetti.
Avrupa borsaları da açılış saatlerinde güne düşüşlerle başladılar. İlk seanslarda Londra’daki FTSE 100 endeksi Cuma gününe göre yüzde 4,6’lık, Paris’dek Cac 40 yüzde 5,7 ve Frankfurt’daki Dax yüzde 4,1’lik düşüşler gösteriyorlardı.
Yen uyarısı
Günün erken saatlerinde sanayileşmiş ülkelerden oluşan 7’ler Grubu G7 yazılı bir açıklama ile japon parası yenin fazla güçlü olmasının ekonomik istikrarı tehdit ettiğini bildirdiler.
Bu açıklama, 7 ülkenin merkez bankalarının yenin değerini düşürmek için eşgüdümlü bir müdaheleye girişebilecekleri şeklinde yorumlandı.
Yen kısa bir süre için hafif bir değer kaybı yaşadıysa da yine Cuma günkü kapanışta aldığı son 13 yılın en yüksek değerine tırmandı. (BBC)