KIRŞEHİR- Japon Prenses Akiko, Kaman’da yapımı devam eden Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Tahsin Özgüç Konferans Salonu’nun açılışını yaptı.
Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan kasabasında Japonlar tarafından yapılan Japon Anadolu Enstitüsü Konferans Salonu’nun açılış törenine Japon Prenses Akiko ile birlikte TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kırşehir Valisi M. Lütfullah Bilgin, MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, Belediye Başkanı Halim Çakır, Tahsin Özgüç’ün oğlu Bülent Özgüç, Japonya Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Japon Anadolu Arkeolojisi Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura ile çok sayıda davetli katıldı. Törende açılış konuşmasını Japon Anadolu Arkeolojisi Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura yaptı.
Omura’nın konuşmasının ardından Japon Büyükelçi Nobuaki Tanaka söz aldı. Tanaka’nın konuşmasından hemen sonra Altes Prens Tomohito’nın adına Prenses Akiko söz alarak, Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Tahsin Özgüç Konferans Salonu’nun açılışına katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi. Akiko, “Bu proje 7 yıl önce ortaya konmuştu. Japonya’da uzun süren prosedürlerin ardından Başbakan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Kırşehir milletvekillerinin desteği ile proje gerçekleşti. Enstitü, Odf Projesi kapsamında yapıldı. Enstitü binası ve müze yapımı için prensin ısrarları oldu. Ve nihayet proje hayata geçti. Burada olmaktan dolayı mutluyum” dedi.
Akiko’nun açıklamalarının ardından kürsüye gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Japonya arasında dostluk bağlarının son derece güçlü olduğunu ifade ederek, “Kırşehir’de çok önemli bir şey yapıyoruz. Enstitü ile Kaman ve Kırşehir’de büyük bir kültür zenginliği ortaya çıkacak. En önemlisi, insanların ortak mirasını ortaya çıkaracak. Yine insanlara büyük bir miras bırakılacak. Aynı zamanda insanlığa kültürel anlamda yapılan her atılım dünya başarısını sağlayacak, destek olacaktır. Biz Türkler, güneşin doğduğu ülkenin evlatlarını ülkemizde görmekten dolayı son derece mutluyuz. Japonya’nın dostluğundan ve yakınlığından memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
Toptan, Japonya’nın tarihi araştırmalarına büyük önem verdiklerini kaydederek, Japon insanının 1986 yılında Kaman’da başlattıkları bu çalışma ile insanlık alemine ne kadar değer verdiklerini gösterdiğini ifade etti. Toptan, “Bu çalışmalar, dünyaya örnek olmalıdır. Prens Mikasa ve ailesine Türkiye’ye yaptıkları bu çalışma, Türk-Japon halklarının dostluğunu perçinledi. Bu enstitü Anadolu’ya yakışacaktır. Çünkü bu coğrafyada birçok uygarlığın bayrakları dalgalandı” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Köksal Toptan tarafından Prenses Akiko’ya TBMM şeref altını takdim edildi.
Tören, Tahsin Özgüç Konferans Salonu plakasının salon girişine takılması ile devam etti. Tören, Akiko ve Toptan’ın enstitü binaları ile “Mikasanomiya” anı bahçesini gezmesiyle son buldu.
İHA
Nihayet enstitütüyü açtılar, umarım amaçlanan eğitim ve çalışmalar gerçekleştirilir. Zira bölge halkının da bu çalışmalardan haberdar olması sağlanır!!!