İnsanlığı bekleyen dört konu
Amasya Valiliği ve Amasya Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği Türk-Japon Çanıştayı için Türkiye’ye gelen Japon profesörler, tarım, sanayi, teknoloji ve insan temalı sunumlar yaptı.
Amasya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Vali Celalettin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren, daire müdürleri, öğrenciler ve Japonya’dan gelen konuşmacılar katıldı.
Türk-Japon Çalıştayı’nın birinci bölümünde oturum başkanlığını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Yürekli yaparken, toplantının açılışını yapan Japon heyeti başkanı Mie Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ito Nobutaka, “İnsanlar gelecekte 4 konu ile karşı karşıya kalacaklar. Bunlar: Nüfus, yiyecek, enerji ve çevre. Akademik ve teknik bilgi alışverişi bu 4 konuyu çözmekte bize yardımcı olacak. Bu araştırmalar sadece Türkiye ve Japonya’yı değil, bu konulardan etkilenen dünya çapındaki diğer ülkelere de katkıda bulunacaktır. Bu çalıştay ileride bu sorunları çözmede çok önemli sonuçlar çıkartacaktır” dedi.
Türk-Japon Çalıştayı’nın Amasya Üniversitesi’nin ilk uluslararası etkinliği olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Zafer Eren, “Günümüzde belirlenen hedefe ulaşırken karşımıza çıkan sorunların çözümünde en temel silahımız eğitimdir. Eğitimin bilgi ile beslenmesi ve üretilen bilgilerin uygulama alanında kullanılma yüzdesinin artması kalkınma için temeldir. Unutulmamalıdır ki akıl ve bilim süzgecinden geçirilen en zor problemler bile çözülmeye mahkumdur” diye konuştu.
Japonların en sevdiği meyvelerin başında kirazın geldiğini söyleyen Vali Celalettin Lekesiz, “Kiraz ve benzeri konularda da Japonlarla işbirliği yapabiliriz. Türkiye yılda yaklaşık 25 bin ton kiraz üretiyor, Bununda 2 bin 500 tonunu Amasya üretiyor. Türkiye’nin ürettiği kuru soğanın yüzde 16’sı yani 330 bin tonu Amasya’da üretiliyor. Başta soğan olmak üzere bunların endüstriyel ürün haline getirilmesi, pek çok zirai ürünle ilgili Amasya’nın teşvik kapsamında bir il olduğu da göz önünde bulundurularak karşılıklı yatırımları, ticaretin yapılabileceğini değerlendiriyorum. Özellikle Çin piyasası tarafından her geçen gün daha fazla rağbet gören Amasya beji mermerinin Japon dostlarımız için de önem arz edeceğini düşünüyorum. Türkiye’nin sahip olduğu mermer rezervinin yüzde 22’sinin Amasya’da bulunduğu ve kendisine has özellikleri olduğunu göz önüne aldığımızda Japon dostlarımızın ağırlıklı olarak kullandıkları granitten Amasya beji mermerine kaymalarını paylaşmamızda yarar var” şeklinde konuştu.
Toplantıya Japonya’dan katılan heyetin içerisinde bulunan Kanazawa Teknik Üniversitesi Prof. Junji Hirama, ‘Sarı ışık kullanarak zararlı böceklere karşı fiziksel kontrol cihazı geliştirme’ konulu bir sunum yaparken, Nagoya Üniversitesi’nden Prof. Hideyuki Yokochi, ‘bambu tozundan tarımsal materyal
ve büyükbaş hayvan için gıda üretimi’, Terasawa Yukifumi ‘Görüntü izleme sistemi kullanılarak bitkisel gelişimin gözlenmesi’ konularında oturumun birinci bölümünde sunumlarını yaptı.
Toplantının ikinci bölümünde Kanazawa Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Ueno Hisanori, “Bitki yapraklarında bulunan gözeneklerden su buharı difüzyonu ile ilgili numerik analiz”; Nagoya Üniversitesi’nden Umemoto Mitsuko “Yaşanılan hayatın yaşlılar üzerindeki etkisi”; Meijo Üniversitesi’nden Umemoto Ryosaku “Yaşlılar için kullanımı kolay elektrikli su ısıtıcısı dizaynı” ve Mai Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ito Nabutaka da “Global tetralemma içinde sürdürülebilir gelişim için teknoloji” konulu sunum yaptılar.
İHA