Türkiye ve Japonya arasında süren yakın dostluk ilişkisinin devamını sağlamak üzere çalışmaların artarak devam etmesi herkes tarafından temenni edilmektedir. Okulumuzda bu amaca gönül veren birçok öğrenci, Japonca öğrenerek ilk adımı atmaktadır.
Kültürel Etkileşim ve Tanıtım Faaliyetleri
Okulumuz, Japonca eğitiminin yanında, Türk-Japon kaynaşması için düzenlenen birçok aktiviteye de ev sahipliği yapmanın sevinç ve gururunu taşımaktadır. Ders dışı aktivitelerin çeşitliliği ile tanınmış üniversitemizde, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü’nün altında her geçen gün biraz daha büyüyen bir Türk-Japon Etkileşim Komisyonu bulunmaktadır. 2002 yılında kurulan Komisyon, okulumuzda Japonya’yı tanıtmak, Japon dili eğitimini teşvik etmek, Türk-Japon kültürel alışverişine katkı sağlamak gibi hedefler doğrultusunda çalışmalarda bulunmaktadır.
Klüp bünyesinde kurumlaşarak faaliyetlerde bulunan öğrencilerin içerisinden kimileri klüp faaliyetleri ile sınırlı kalmamıştır. Bireysel girişimlerde bulunarak, Japonya’nın tanıtımına ve Türk-Japon etkileşimine katkıda bulunan öğrencilerimiz de olmuştur. 2006’da faaliyete geçen japonya.org isimli web sitesi bunun bir örneğidir.
Okulumuzda Japonya ile ilgili çalışmalar öğrencilerin çabaları ile de sınırlı değildir. Prof. Dr Selçuk Esenbel’in girişimleri ile kurulan ve okulumuzun birçok öğretim üyesi tarafından da desteklenen Japon Araştırmaları Derneği’nin kıymetli çalışmalarından da bahsetmek gerekir. Her biri farklı açılardan önem taşıyan bu çalışmalar hakkında bilgiler aşağıda yer almaktadır.
a. Türk-Japon Etkileşim Komisyonu (TJEK)
Beş senedir düzenlediği etkinlikler aracılığı ile üniversitemizin en çok tanınan öğrenci topluluklarından biri olmayı başaran TJEK, kültürler arasındaki bağların güçlenmesi adına emek harcamaktadır. Son iki senedir bahar aylarında düzenlenen “Japon Haftası” kapsamında tüm üniversite öğrencilerine açık olan Japon kültürünü tanıtıcı birçok gösteri, konferans ve söyleşi düzenlenmiştir. Japon kültürüne ilgi duyan ve merak ettiklerine cevap arayan birçok öğrenci, Güney kampüs meydanında açılan standa gelip TJEK üyeleri ve Japon değişim öğrencilerimizle ile sohbet etmek, sorularına cevap bulmak ve hazırladığımız NİTTO isimli hatıra bültenlerimizi alma fırsatını bulmaktadır. Çay seremonisi, Go, Shodo, Origami gibi Japon kültürünün önemli unsurlarının tanıtımının yapıldığı “Japon Haftası” etkinlikleri boyunca, Güney Meydan Japon dostlarının buluşma yeri olmaktadır.
“Japon Haftası” etkinliğinin yanı sıra, Japonya’dan gelen değişim öğrencilerinin Türkiye’ye adaptasyonu ve Türkiye hakkında bilgilendirilmesine de önem veren TJEK, chuuta’lık projesini de hayata geçirmiştir. Bu kapsamda, Japon misafirlerimize rehberlik desteği vermek üzere çalışmalar yapılmaktadır. Japon öğrencilerin Türkiye’de önemli bazı turistik yerlerin görülmesi için kültür turları düzenlenmekte; Bolu, Çanakkale, Safranbolu, Ankara gibi şehirlerimiz ziyaret edilmektedir. TJEK faaliyetleri kapsamında, Güney Kampüste bir Japon bahçesinin düzenlenmesi ve Türkçe-Japonca arasında tercümelerin yapılması gibi projeler de bulunmaktadır. Üniversitemize mensup TJEK üyeleri arasında iletişimi sağlamak amacıyla oluşturulan nitto@yahoogroups.com adlı e-posta grubunun üye sayısı 200’e ulaşmıştır.
TJEK, üniversitemizde resmi kimlik taşıyan bir topluluk olduğundan, öğrencilik hayatını tamamlayan mezunlarımızın gönül bağı ve manevi destekleri hiç bitmese de üyelik hakkı mezuniyetle birlikte sona ermektedir. Ancak, mezunlarımız kendi çabalarıyla Türk-Japon etkileşimine destek vermekten geri kalmamaktadır.
b. Japonya Araştırmaları Derneği (JAD)
Türkiye’de Japonya üzerine entelektüel çalışmaların yetersizliğini fark edip bu alandaki boşluğu doldurmak isteyen birçok bilim adamı, sanatçı, iş ve kamu çevrelerine mensup aydının ve öğrencinin üyesi olduğu JAD, Türkiye-Japonya arasındaki akademik ve kültürel ilişkileri ileri götürmek amacıyla kurulmuştur. 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden değerli hocamız Prof. Dr. Selçuk Esenbel’in inisiyatifiyle kurulan dernek, kurulduğu günden bu yana çeşitli konferans, sempozyum, film gösterimleri, paneller gibi aktiviteler düzenlemiş, bu faaliyetleriyle Türk ve Japon bilim adamlarını, sanatçılarını ve gazetecilerini bir araya getirmiştir.
Japonya Araştırmaları Derneği websitesi: www.jad.org.tr