10 yıldır Türkiye’de yaşadığınızı biliyorum. Japonya’dan Türkiye’ye neden geldiniz?
Buraya gezmeye geldim ve iş teklifi aldım. Türkiye’de yaşamayı düşünmüyordum ki! 2 sene önce karar verdim buraya yerleşmeye… Yoksa, işimi yapar giderim diye düşünüyordum.
Ülkemize geldiğinizde dikkatinizi ilk neler çekti?
İlk geldiğimde Türkiye hoşuma gitti, değişik bir ülke. Uçaktan iner inmez mazot, egzoz ve kirli hava kokusu burnuma doldu. Başka bir ülkeye geldiğimi anladım. Uzakdoğu ülkelerindeki gibi pirinç tarlaları göremedim, çok şaşırdım. Sokakta insanlar bağırarak konuşuyordu. Kavga ediyorlar sandım.
Türkleştiğinizi hissediyor musunuz?
Türkleştim mi bilemiyorum ama Japonya’ya gittiğimde arkadaşlarım bana değiştiğimi söylüyorlar. Daha dışa dönük olmuşum. Duygularımı daha rahat ifade edebiliyorum. Japonya’da bu ayıp karşılanır. Japonlar duygularını dışarı yansıtmazlar. Bunu gösterme şekilleri başkadır.
Sizin bir atasözünüz var, ‘Söylemek istediğini yarın söyle’ diye… Sizce, Türkler Japonlar’a göre daha mı patavatsız ve kavgacı?
Evet. Sizdeki, ‘Öfkeyle kalkan zarar oturur’ manasında bir atasözü bu. Mesela ben bir anda kızmam. Küfür etmem, kavga etmem ama çok keskinimdir. Japonlar öyledir. Siz çok kızıyorsunuz, bağırıyorsunuz, çağırıyorsunuz ama unutuyorsunuz. Bizim için bitti mi biter.
KEŞKE TAPINAĞIMIZ OLSA
Bizde olup da Japonların akıl edemediği bir şey var mı?
Türkiye’de nöbetçi eczane sistemi çok güzel ama Japonya’da yok!
Hiç kurbağa bacağı yediniz mi?
Japonya’da yenmiyor ama ben yedim. Ortaokul biyoloji dersinde deney için verdiler.. İç organlarını çıkardık, sonra da yedik.
Müslümanlık hakkındaki düşünceniz?
Din özel bir konu.Türkiye’de çok fazla din konuşuluyor. Japonya’da asla bu konuda soru sormazlar. Ailemiz bize şuna öğretir: Şu üç konuda asla soru sormayın, konuşmayın! Bir para, iki siyaset, üç din.
Dini inancınız nedir?
Ben Budist’iyim. Kendi ibadetlerimi kendim yapmaya çalışıyorum. Keşke İstanbul’da da bir tapınağımız olsa… Budist hocanın ayinlerini duymak istediğim zamanlar oluyor.
Diyelim ki Türk bir gence aşık oldunuz, fakat evlenmek için Müslüman olmanızı istiyor, ne cevap verirsiniz? Değiştirmek istemenin sebebi nedir?
Çünkü benim bildiğim Müslümanlıkta zorlama yoktur. Bana, ‘din değiştirmek zorundasın’ derse yalancıdır o adam… Eğer, ‘ben iyi bir Müslüman’ım, çok inanıyorum senin de öyle olmanı istiyorum’ derse, öğrenmeye çalışırım.
AYAKLARINI YIKARIM AMA…
Şu geyşalık kavramını bir açıklığa kavuşturur musunuz?
Türkiye’de geyşalar hayat kadını olarak algılanıyor. Geyşalık bir meslek. Geyşalar gelenek göreneklerine bağlı, eğitimli, kültürlü, özel eğitimden geçmiş Japon kadınlarıdır. 4-5 yaşlarında başlar bu eğitim. Üst düzey iş adamlarının gittiği seçkin kulüplerde çalışırlar, Japon kültürünü yansıtırlar…
Türkiye’de ünlüler, ‘Bende geyşa ruhu var’ diye demeç veriyor. Geyşalık meslek. Bu, ‘Ben mimar ruhlu bir insanım’ demek gibi bir şey. ‘Geyşa ruhluyum, erkeğimin ayaklarını yıkarım’ diyorlar. Yok böyle bir şey; tamam, ben de yıkarım ama adam hastadır, rahatsızlığı vardır yaparım. Ama o da benimkisini yıkasın değil mi?
Her Japon kadını geyşa değildir yani!?
Olur mu öyle şey. Tabii ki, her Japon kadını geyşa değildir. Her Türk kadını dansöz müdür? Ha ha ha… Bunun gibi bir şey bu!
TÜRK VATANDAŞI OLURSAM ÜLKE HESAP SORAR
Bir Türk’le evlenmek ister misiniz?
Türk olur, Amerikalı olur, Japon olur hiç fark etmez. Bir erkek arkadaşım var ama onu Türk olduğu için seçmedim ki? Onu, o olduğu için seviyorum. Bu konularda konuşmak gereksiz. Ben, Türklerdeki bu merakı anlamıyorum. 34 yaşındayım ve babam bana sadece bir kere, ‘Erkek arkadaşın var mı?’ diye sordu. O da annem vefat ettiği zaman; onun dışında bir kere sormadı.
Japon erkekleri maaşlarını hanımına verip ondan harçlık alıyorlarmış, öyle mi?
Evet, genelde öyledir. Erkek parayı alıyor, evin geçimini idare etsin diye hanımına veriyor. Hanım da masrafları bir kenara ayırıp, gerisini bankaya koyuyor. Benim babam da anneme verirdi parayı… Bizde, evin kraliçesidir kadın…
Türk vatandaşı oldunuz mu?
İstesem olurum ama Japonya iki pasaport kabul etmiyor. Türk vatandaşı olarak Japonya’ya giriş yapmak zahmetli olur. Hatta sorarlar bana, ‘Bizim neyimizi beğenmedin de Türk vatandaşı oldun?’ derler, o soruya maruz kalmak istemiyorum.
Röportaj: Şebnem Özuzcan
Kaynak: Bugün
iyi anlatiyor.
bence röpörtaj’da bizim forumdan çıkartılmış sorular var. forumu takip edenler biliyordur. Örneğin ‘Söylemek istediğini yarın söyle’ atasözü. Tabii geyşalarla ilgili soru, nasıl oluştuğunu bilmediğim, japon kültürü hakkındaki yanlış önyargıları simgeliyor.
Ayumi dobra dobra konuşmuş çok açık sözlü ve kalbinin güzelliği yüzünede yansıyor 🙂