Ülkemizde gün geçtikçe samuraylara, japon savaş sanatlarına ve kültürüne olan ilgi artıyor. Ancak ne yazık ki Jujutsu yeterince bilinmiyor. Oysa ki şu an popüler olan bir çok Japon savaş/savunma sanatının atasıdır Jujutsu. Judo ve aikido gibi sanatlar Jujutsu tekniklerinden yola çıkarak türetilmiştir.
Aslında mantıklı düşününce günümüz dünyasında en gerçekçi, işe yarar bir savunma ve dövüş sanatı diyebiliriz Jujutsu için. Samurayların yıllarca savaş meydanlarında kullandığı tekniklerin günümüz dünyasında işe yaramaması düşünülemez.
Jujutsu, Japonca’da yumuşaklık tekniği anlamına gelmektedir. Rakibin saldırı ivmesinden faydalanarak, vuruş, tutuş, fırlatma, ve bilek kilitleri gibi tekniklerle etkisiz hale getirmeye çalışmak üzerine kurulu uzun ve çok tekrara dayanan bir eğitimi vardır. Genel amaç rakibin saldırı ivmesinden faydalanmak olduğundan dolayı güç gerektirmeyen bir sanattır. Ancak Jujutsu ile antremanların ve çalışmaların hakkını vererek güç kazanacağınız kesindir.
Jujutsunun kökleri; Japonya’nın eski çağlarına ait MS. 858–876 yıllarında hüküm süren İmparator Seiwa ailesine kadar uzanan geleneksel Jujutsu/Aiki-Jujutsu’nun en meşhur okullarından bir tanesine olan, Daito-Ryu Jujutsu sanatına dayanmaktadır. Daito-Ryu sanatından Hakko-Ryu Jujutsu stili ve ondan da Kokodo-Ryu Jujutsu stili doğmuştur. Daito-Ryu Jujutsuyu Sokaku Takeda halka açıp öğretmeye başlamıştır. Sokaku Takeda aynı zamanda Aikidonun kurucusu Morihei Ueshiba’nın da hocasıdır.
Günümüzdeki en etkin ve geçerli Jujutsu stillerinden biri de kuşkusuz Dentokan Jujutsu’dur. Dentokan Jujutsu, Daito-Ryudan günümüze kadar gelen, Hakkoryu Jujutsu ve KoKoDo Jujutsu, Kuniba Ha Goshin Budo (Jujutsu), Ryoi Shinto Ryu Jujutsu tarihini, felsefesini, teknik gelişimini ve tüm resmi eğitim müfredatlarını kesintisiz olarak takip etmektedir. Dentokan Jujutsu’nun kurucusu Roy Jerry Hoobs, KoKoDO Jujutsunun kurucusu Yasuhiro Irie’nin onayı ile Japonya’dan ayrılmadan önce Dentokan Ju-Jutsu’yu biçimlendirdi.